Passion för mat

Snubblade nyss på en bild som någon lagt ut på en träningsprofil och stannade upp för att titta om det fanns någon inspiration att hämta. Det som dock fick min uppmärksamhet var en kommentar skriven av någon som jag fick reda på driver en matblogg. Kommentaren var något i stil med “Kan inte du (träningstjejen) prata om vad du äter för att orka träna men samtidigt hålla dig smal?”. Tack vare den här kommentaren så började jag tänka…

Under mitt liv kommer jag att äta många måltider och goda saker. Jag kommer att äta när jag är hungrig. Men jag kommer troligtvis också att äta många gånger bara för att jag är sugen. För att jag har lust. Jag tror verkligen på det, att mat och ätande och drickande ska vara lustfyllt. Och gärna också fyllt med passion. Nu ser kanske vardagen inte ut så riktigt att vi har tid eller energi för att göra varje måltid till en stor härlig upplevelse, men varför inte försöka? Man kan ju verkligen göra en njutning av att handla alla ingredienser man vill använda, att känna på råvarorna och se vad kroppen längtar efter. Att laga mat som meditation så att man verkligen går in i varje moment och fylls av nuet, dofter, färger, andetag… Eller laga mat som en social händelse med en vän eller flera, för att hjälpas åt och skratta och prova sig fram. Och när du äter, försök att titta på tuggorna, tugga långsammare, njuta av smakerna i munnen, titta på och prata med ditt sällskap runt bordet, känn efter om du börjar bli mätt. Och ät lite till ändå för det är ju så gott.

Jag har själv verkligen börjat märka att jag är mer uppmärksam på maten i mitt liv. Bitter choklad, salta popcorn, krispiga chips och mjuk söt glass. Men även bittert äpple, salta potatisar, krispiga grönsaker och mjuk söt mango. Alla tankar på kropp och utseende byts istället ut mot njutning av att ha mat på tallriken som du själv har valt ut noga i affären och tillagat med kärlek för dig själv och andra. Ät med händerna, sitt på bordet, provsmaka allt, blanda allt i en skål och dubbeldippa i alla såser. Just live a little. 

foodie2

foodie

Eating with passion á la Julia & Emma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *