Artesanos: Inez & Vinoodh

Både igår och idag njuter vi av sol och värme här i Stockholm, så självklart har vi varit ute så mycket som möjligt för att fylla oss med D-vitamin. Min plan för helgen var annars att ta mig till Fotografiska, men det får bli en regnigare dag under sommaren. Så fort regnmolnen kommer tillbaka kommer jag dock bege mig ut till museet för just nu är det en utställning av de världsberömda Inez & Vinoodh.

Paret bor och arbetar i New York, men de träffades i Amsterdam när de båda pluggade. Inez van Lamsweerde hittade som ung inspiration hos franska Vogue, med fotografer som Helmut Newton och Guy Bourdin. Vinoodh Matadins förebilder inkluderade Richard Avedon och Ed van der Elsken. Nu har de tillsammans hittat en konstform som kombinerar mode och design med konst och fotografi, och jag är inte den enda som är helt kär. Under de 30 år som paret har arbetet tillsammans har de haft uppdrag för bland annat Vogue, Harper’s Bazaar, LOVE magazine, The Gentlewoman och för modehus som Balmain, Dior, Calvin Klein och Louis Vuitton.

I mina ögon är detta ett sorts drömliv, där två personer som älskar varandra lever tillsammans och arbetar tillsammans med samma kreativa mål. Att kunna utmana varandra till att skapa något som båda sedan är stolta att stå för, och att det färdiga resultatet blir såhär vackert…

inez3 inezinez2inez4Photos by Inez & Vinoodh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *