Söndagsbak

Nu kan man väl ändå säga att hösten är här.

Det är sådär kyligt krispigt på morgonen och jag är sugen på att laga mat och baka. Det brukar komma i vågor det där, och det kom väl nu med ett nytt fint kök. Jag har den här gången dock lovat mig själv att spendera mer tid i köket, prova nya recept och förhoppningsvis lära mig ett och annat.

Först ut var en personlig klassiker, vilket är ett bröd pappa brukade baka för några år sedan. Ett sånt där fylligt bröd med kryddig smak, toppad med nyttiga frön. Först skär man upp en skiva, sedan brer man ett lager smör och hyvlar en skiva av en riktigt god ost… Sen kan man äta hur många mackor som helst. Det är ju bara det där med att baka brödet först. Eftersom jag inte hade kvar det exakta receptet utgick jag från det här.

Bröd

matfett (till formen)

5 dl siktat dinkelmjöl (275 g)

1 dl fiberhavregryn

2 tsk fänkål

1 tsk salt

1/3 dl hela linfrön

1/3dl solrosfrön

2 tsk bikarbonat

4 dl naturell yoghurt (3%)

1 dl rivna äpplen

Topping

solroskärnor (eller pumpakärnor)

Du blandar alla torra ingredienser i en stor skål (se till att mortla fänkålen ordentligt). Sedan häller du ner yoghurten samt rivna äpplen. Blanda runt till en kladdig deg och häll sedan ner degen i en smord form. Brödet bakas på 175grader i ungefär en timme (mitt tog nog närmare 80min).

Jag har även ändrat i mitt recept så att det är rivna äpplen och solrosfrön i.

bread2

bread3

bread4 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *